DST 2019: Michelin zvezdice in izzivi (fu)turizma

 

Od 11. do 13. Novembra smo v Ljubljani v Grand Hotelu Union obiskali najpomembnejši turistični strokovni dogodek v Sloveniji: Dnevi slovenskega turizma. Glavna tema dogodka je bil redesign turizma oziroma (fu)turizem prihodnosti, med glavnimi dogodki, ki se jih je udeležila tudi Lanara Consulting, pa so izstopali razglasitev novice o prihodu vrhunskega gastronomskega vodnika Michelin, podelitev najvišjih priznanj v turizmu ter 22. Slovenski turistični forum.

Na novinarski konferenci, ki so se je udeležili Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Mag. Maja Pak, direktorica STO, Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) in Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, je g. Počivalšek izpostavil izjemno rast turizma v Sloveniji v letu 2019, ki je letos beležil 6% rast prihodkov in kar 2% rast v nočitvah. G. Počivalšek je poudaril, da bosta za rast turizma in dosego ciljev strategije do leta 2021 ključna predvsem razvoj turističnih produktov in vlaganje v infrastrukturo, kar bo doprineslo k večji rasti težje dostopnih turističnih destinacij. Napoved za rast v turizmu je izjemno obetujoča saj, kot pravi g. Počivalšek: “Do leta 2021 načrtujemo prilive iz turizma zvišati za približno eno milijardo evrov.”

V Slovenijo prihaja Michelin

Eden od vrhuncev dogajanja je bilo naznanilo, da v Slovenijo prihaja Michelinov gastronomski vodnik, ki velja za enega od mednarodno najvplivnejših gastronomskih vodnikov na svetu. Novico je na novinarski konferenci sporočil Romain Perrier, mednarodni direktor prodaje in marketinga Michelin. Zvezde in vodnik bodo v slovenskih restavracijah zasijale že marca 2020 in s tem močno doprinesle k prepoznavnosti visoke kakovostne slovenske kulinarike v svetu.

Kakšne so napovedi za (fu)turizem?

Največji izziv za prihodnost turizma bo predstavljala okoljska problematika podnebnih sprememb, visoko kakovostna ponudba, ki podpira trajnostni razvoj in zeleni turizem ter nove zahteve modernih turistov. Danes veljajo za najuspešnejša turistična doživetja tista, ki v obiskovalcu spodbudijo transformacijo, ki jo doživi na samem potovanju in obisku nove destinacije. Turisti iščejo nov način kako se preko potovanj ponovno uskladiti z notranjim mirom in odkrivanjem samega sebe.

Doživetja, ki bodo upoštevala želje turistov, bodo tista, ki bodo v prihodnosti vedno bolj izstopala, in zato je treba te upoštevati pri razvoju novih integralnih turističnih produktov in upravljanju destinacij. Najpomembnejša vprašanja v prihodnosti bodo tako: “Kaj išče sodobni turist?” in “Kako mu mi lahko ponudimo, kar išče?” Prihodnost v turizmu bo zaznamoval tudi napredek v tehnologiji ter prilagoditev ponudbe različnim segmentom in ciljnim skupinam.

 

Dogodek je vsekakor izpolnil naša pričakovanja in napolnjeni z novim znanjem se že pripravljamo na nove izzive, ki jih prinaša leto 2020!

Foto vir: https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/dst-2019 

  

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam