4 MARKETINŠKI TRENDI, KI SO ZAZNAMOVALI TURIZEM V LETU 2019

4 MARKETINŠKI TRENDI, KI SO ZAZNAMOVALI TURIZEM V LETU 2019

 

Preden se popolnoma predamo prazničnemo vzdušju in vstopimo v nova 20-eta je december odličen čas, da reflektiramo v leto 2019 in pregledamo kateri marketinški trendi v turistični industriji so bili zmagovalni. 

 

Turistična industrija je v letu 2019 ponovno beležila val novih trendov, ki so od turističnih ponudnikov zahtevali prilagoditve v trženju svojih izdelkov ali storitve. Enako je doživljala marketinška industrija, ki se je morala prilagoditi nekaterim pretresom iz leta 2018 (spomnimo se kontroverznosti okoli Cambridge Analytica), kjer je veliko uporabnikov - predvsem socialnih medijev - zajel val dvoma o avtentičnosti komunikacije znamk. Leto 2019 je tako temeljilo na transparentnosti in personalizaciji v marketingu ter avtentičnosti, edinstvenosti, okolju in kulinariki pri turizmu. 

 

Naslednji 4 marketinški trendi, ki so zaznamovali turizem v letu 2019, so zagotovo postavili nove mejnike v križišču dveh industrij ter dobre strebre za nadgradnje s trendi, ki prihajajo v letu 2020. 

 

TRANSPARENTNA TRŽNA KOMUNIKACIJA + AVTENTIČNOST PONUDBE 

 

Transparentnost ponudnikov, odprta komunikacija in humanizacija znamke je v letu 2019 pomagala ohraniti in vzpostaviti nov odnos in zaupanje s svojimi  obstoječimi ali novimi strankami. Človečenje znamke in trend avtentičnih ponudb je povzročil val novega potovalnega doživetja, ki je turistom prinesel večje zadovoljstvo in občutek edinstvenosti, s katero so lahko odstopili od povprečnih turistov, ki obiskujejo že dobro videne turistične znamenistosti ali kupijo še eno miniaturo ljubljanskega zmaja. Avtentično lokalno doživetje je pri gostih ustvaril nov turistični minimum.

Primer dobre prakse: Nudenje doživetja like-a-local je goste motivirala, da se na potovanjih niso počutili kot navadni turisti, ampak so prestopli mejo in postali del okolja, ki so ga obiskali.PERSONALIZACIJA TURISTIČNE PONUDBE + UPORABA NOVIH TRŽNIH DIGITALNIH ORODIJ

 

Z uporabo novih (in starih) digitalnih orodij za merjenje in opazovanje nakupnega cikla potencialnih gostov so turistično ponudniki lahko boljše presodili, kdaj je čas, da svojo ponudbo prikažejo potencialnemu obiskovalcu. Podatki, kot so razumevanje interakcije z določeno znamko, kupni vzorci pri konkurenci, zgodovina zapravljanja za potovanja, znanje o tem, kje potencialni gost naredil nakup, katere platforme uporablja, kje bo zaključil nakup, katere naprave uporablja in kakšne doživetja išče so nadgradili z dobro segmentacijo ciljnih skupin na katere so se turistični ponudniki želeli usmeriti. Personalizirana komunikacija ob prikazu turistične ponudbe je pri potencialnih gostih sprožila odziv - ta se je lahko pokazal v obliki klika na oglas ali vpisa v email bazo. 

Ponudniki, ki so se začeli spogledovati s tehnološkimi rešitvami in ob tem preizkusili tudi možnost AI so v trženju dosegali veliko potencilanih gostov (CHATBOTS). 

Primer dobre prakse: Princess Cruises Medallion DEZIRFIKACIJA GLAVNE PONUDBE + UPSELL / CROSS-SELL TEHNIKE

 

Tržni upsell in crosssell je v turzimu dobil nove razsežnosti. Tukaj so lahko ponudniki turizma izkoristili znanje in ustreznost novih turističnih trendov ter jih vključili v svojo osnovno ponudbo in ji s tem dodali vrednost. V letu 2019 je poraslo zanimanje za wellness, ponudbe, ki so povezane z okoljsko ozaveščenostjo, in avtentična lokalna doživetja in ta so lahko bila odličen tržni upsell ali crosssell po nakupu osnovnega turističnega produkta ali ponudbe.  Z dizertifikacijo so turistični ponudniki lahko dosegli nove ciljne skupine ter svojim lojalnim strankam omogočili osvežena doživetja. Upsell ali crosssell je deloval bolje, če so turistični ponudniki imeli jasno izdelano sliko kakšne dodatne storitve so ponujali ter koga so želeli s tem privabiti. 

Primer dobre prakse: V letu 2019 je veliko ponudnikov v turizmu razširilo svoje storitve in začelo ponujati možnost digitalnega detoxa. S tem so pridobili novo ciljno skupino gostov, ki hrepenijo po pobegu pred vrvežem sveta in si v času dopusta želijo odklopiti od sveta. GENERACIJA Z + DOBRA VSEBINA PRILAGOJENA ZA MOBILNE NAPRAVE

 

Mladi popotniki so ciljna skupina z velikim potencialom, vendar trženje za generacijo, ki je odrasla v digitalnem svetu zahteva določeno prilagoditev za turistične ponudnike. Mladi so v letu 2019 ob globalnih dogodkih, ki so jih kroliji veliki okoljski premiki (od požarov v Amazonu do aktivistke Grete Thunberg) vedno bolj dovzetni za ozaveščen način potovanja in dajejo veliko več poudarka na nesporne turistične ponudbe. Prav tako iščejo avtentičnost in edinstvenost v destinaciji sami. Ker pa so odločitve tipa “kam naslednjič na potovanje” močno povezana z mobilnimi napravami od turističnih ponudnikov pričakujejo da je možnost rezervacij, nakupa, dodatnih informacij  dobro prilagojena mobilnim napravam in čimbolj enostavna za uporabo. 

Primer dobre prakse: Hilton Honours App

Turistični ponudniki s profili na socialnih medijih, kjer pravladujejo Gen Z uporabniki, lahko že v zgodnjem nakupnem ciklu stopijo v stik s potencialnim gostom in ga z atraktivno komunikacijo in personaliziranim tonom privabijo, da se bo ponudnik znašel na potovalnem seznamu za leto 2020. 

 

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam