Smart Tourism Marketing&Branding

KAKO USTVARITI DOBER LOGO ZA VAŠO ZNAMKO?

 Že nekaj časa najbolj udarni logotipi žanjejo veliko slavo, postavljeni so na piedestal dizajnerskih uspehov, ničkolikokrat jih kopirajo tudi druge znamke. Naj bo to kljukica, pisava ali črka. Ko že omenjamo kljukico - samostojno je ena najbolj uporabljenih znakov. Če pa jo dodamo besedi Nike, kljukica doseže zapomnljivost in prepoznavnost, hkrati pa s pozitivno naravnanostjo samega simbola odraža karakter in identiteto znamke. 

KAJ JE TISTO, KAR ODLIKUJE DOBER LOGO? 

Preden se lotite ustvarjanja logotipa, je pomembno, da imate dodelano strategijo in oblikovano jasno identiteto vaše znamke. Če ne znate odgovoriti na vprašanja, kot so: “Kaj so vaše vrednote? Zakaj počnete to, kar počnete? V kaj verjamete? Kakšno obljubo dajete s svojo znamko svojim kupcem, obiskovalcem? S katerimi tremi besedami bi ubesedili identiteto vaše znamke?”, potem je prioriteta, da najprej poznate te odgovore. Šele nato se lahko lotite ustvarjanja logotipa, ki bo poosebljal karakter in identiteto vaše znamke.  Za lažji začetek smo za vas strnili 5 ključnih lastnosti dobrega logotipa:

 

ENOSTAVNOST IN ZAPOMNLJIVOST

Kljukica, obglodano jabolko, velika črka M.

Če je logo enostaven, brez dolgih besed, stavkov, vrstic, potem je večja verjetnost, da bo tudi lažje zapomnljiv, bolj udaren in prepoznaven. V kolikor bi ga lahko vaša ciljna skupina narisala kar iz spomina, pa lahko rečemo v šali, da ste zadeli Jackpot! 

 

RELEVANTNOST

Pomembno je, da logotip resnično odraža esenco znamke in je skladen s pričakovanji panoge, v kateri delate. Če vzamemo primer logotipa I Feel Slovenia, kjer je besedna zveza postavljena na zeleno ozadje. Logo odraža zeleno usmeritev slovenskega turizma in zeleno državo. Če bi enaka besedna zveza bila postavljena na rdeče ozadje, bi se karakter in identiteta znamke popolnoma izgubila oziroma dobila drugačen pridih. 

Celostna grafična podoba vključno z logotipom je eden prvih elementov, ki bo stopil v stik z vašo ciljno skupino, zato je izjemno pomembno, za koga je znamka ustvarjena in kdo je njena idealna ciljna skupina, kaj ima ciljna skupina rada in, najpomembnejše, česa ne mara.

 

BREZČASNOST

Dober koncept in izjemna eksekucija lahko logo postavita v brezčasni kontekst, kjer se ta loči od znamke in stopi nad njo. Postane simbol življenjskega stila, osebnosti, kaže identiteto skupnosti in celo družb.

 

VSESTRANSKA UPORABNOST 

Najboljši logo je tisti, ki se ga lahko kvalitetno uporabi v raznolikih komunikacijskih orodjih. Tudi ko mora biti natisnjen v nekoliko manjši velikosti. Ali ko mora biti uporabljen brez barve. 

Z nekaj izjemami ima dober logo v povprečju povprečno dve do tri barve ter eno vrstico besed. 

 

ZGODBA ZNAMKE IN ČUSTVENA ASOCIACIJA

Ljudje smo naveličani, da smo tarča agresivne prodaje. Želimo si čustvene povezanosti z znamko, želimo si, da nas ta resnično razume. Poskrbite, da bo vaš logo tisti, ki bo z izjemnimi elementi dizajna vašo ciljno skupino čustveno zaznamoval in se z njimi povezal.  KAKO IZBRATI PRAVILEN TIP LOGA ZA VAŠO ZNAMKO?

Izbirate lahko med tremi tipi, pri izboru pa vam bo pomagalo vedenje o področju, kjer poslujete, vaša ciljna skupina ter vaše preference dizajnerskih elementov.

Slikovni logo

Če želite biti asociirani z določenim produktom ali vrednoto podjetja, potem je ta tip odličen za vas. Zaradi enostavnosti - logo je slika, skupek dizajn elementov -  se ta tip ponaša z lahko zapomnljivostjo vendar se morate zavedati, da bo pri želeni ciljni skupini trajalo nekaj časa, preden se bodo navadili in povezali logo z znamko. 

Tiskani logo

Takšni tipi logotov dajejo pozornost predvsem tipografiji in barvam. Za logo lahko uporabite ime vaše znamke v celoti ali, če je ime predolgo, lahko ustvarite tudi monogram ene do treh črk. Pozorni morate biti na izbiro pisave (font) saj bo ta morala pridobiti pozornost vaše ciljne publike. 

Kombinacija prvih dveh tipov

Če želite kombinirati slikovni in tiskani logo imate veliko možnosti igranja z dizajn elementi, barvami, tipografijo, kar vam omogoča, da resnično predstavite identiteto znamke. Pozorni morate biti, da elementi ne delujejo kaotično in brez smisla, vsi elementi delujejo kot celota in kot skupek govorijo zgodbo znamke.

 

9 NAPAK, KI SE JIM LAHKO IZOGNETE

 

Kreiranje logotipa je proces, ki zahteva čas. Šele takrat lahko pridete do želenih rezultatov. Za vas smo strnili nekaj najpogostejših napak pri kreiranju logotipa oziroma točk, čemu se raje izognit.:

 

  1. Ne pustite, da vam logo kreira amater.
  2. Naj vaš logo ne sledi zgolj trendom. 
  3. Izognite se uporabi slik iz slikovnih baz, kot so Stock art.
  4. Kreirajte logo za ciljno skupino, ne za sebe.
  5. Izogibajte se pretirani kompleknosti logotipa. 
  6. Efekta logotipa ne bazirajte prvenstveno na barvah. Logotip mora dobro delovati tudi v enobarvni različici.
  7. Izberite dobro pisavo, ki bo podpirala identiteto in karakter vaše znamke.
  8. Ne uporabljajte preveč različnih pisav.
  9. Ne kopirajte drugih znamk.Urejen logotip in celostna grafična podoba (CGP) znamke je pomemben začetek pri grajenju uspešnega podjetja. Hkrati pa je tudi le del ledene gore, ki gleda  iz morja. Pod gladino se nahaja ogromno dela, ki zahteva usklajeno komuniciranje zgodbe, konsistentno predstavljanje identitete znamke ter ohranjanje dobrih odnosov tako s svojimi kupci kot tudi zaposlenimi. Zveste stranke in zadovoljevanje potreb vaše ciljne skupine bo ustvarjala skupino najzvestejših sledilcev, ki bodo v tej digitalni dobi preko mnenj ter deljenih vsebin postali lojalni zagovorniki vaše znamke. 

 

V kolikor potrebujete pomoč pri kreiranju logotipa za vašo znamko, nam pišite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., kjer vam bomo z veseljem priskočili na pomoč!

 


Viri:

1. https://www.tailorbrands.com/logo-maker/how-to-make-a-logo?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=10015089826&utm_content=104644136807&utm_term=&gclid=CjwKCAjw07qDBhBxEiwA6pPbHsv5Fex72PsPy72jkvcnsve7V9DHyLlKhHB3jp8tCaevLIA9A60UGRoCOp0QAvD_BwE

2. https://www.smashingmagazine.com/2009/08/vital-tips-for-effective-logo-design/

3. https://medium.com/swlh/what-makes-a-great-logo-c7b0e8c4b9e3  

4. https://99designs.com/blog/logo-branding/what-makes-a-good-logo/  

 

Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam