Smart Tourism Marketing&Branding

Val trendov, ki bodo preoblikovali turizem v letu 2020

Trajnostni razvoj, okoljska ozaveščenost, tehnološka nadgradnja in personalizacija so nekaj svojega vpliva na turizem pustili že v letu 2019. V tem letu bo vpliv teh še intenzivnejši, napovedi pa kažejo, da bodo "nova dvajseta" začinjena še z dodatnimi trendi. Do sedaj ste zagotovo že naredili podroben pregled uspehov iz prejšnjega desetletja in pripravili nove cilje za naprej. Da bodo ti cilji kompatibilni s prihajajočimi spremembami v globalni turistični industriji, smo za vas iz številnih virov poiskali tiste trende za leto 2020, za katere menimo, da jih je vredno upoštevati pri planiranju novih turističnih aktivnosti in ponudb za prihodnost. 

 

1. Povečanje zanimanja za "drugotirna mesta/destinacije"

Preobremenjene destinacije, ki se letno spopadajo z vedno več turisti, bodo morda v letu 2020 zadihale nekoli lažje. Razlog zato je novo zavedanje samih turistov, ki želijo s svojimi potovalnimi odločitvami pozitivno vplivati na okolje in turistično industrijo. V letu 2020 se tako obeta več zanimanja za nove alternativne destinacije, ki ne doživljajo turističnega stresa - te so pri Booking.com poimenovali "drugotirna mesta/destinacije". Predpostavimo lahko, da bodo turisti raje iskali destinacije, ki nosijo določeno mero podobnosti preobremenjenih destinacij, hkrati pa od turista ne zahtevajo velikega potovalnega napora (alternativne destinacije so lahko v bližini) in s tem tudi manj obremenjujeo okolje. Posledično lahko pričakujemo, da se bo zvišala potreba po vsebinah, ki bodo ponujale takšne alternativne rešitve, ter po ponudnikih, ki bodo svoje turistične ponudbe nadgradili za njihove nove potrebe po alternativah. 

 

2. Boljša personalizacija, večji uspeh

Ponudniki, ki bodo s pomočjo AI in drugih tehnoloških orodij uspeli dodobra spoznati nakupne navade svojih ciljnih skupin in jim bodo v novem letu zagotavljali še bolj personalizirano ponudbo turističnih aktivnosti, izletov, gurmanskih doživetij in podobno, bodo izboljšali izkušnjo strank in se jim tako še bolj približali na osebnem nivoju. Dober nabor podatkov in različni metode upsell in cross-sell promocij so lahko zmagovalni recept za leto 2020, še posebej, če bodo te podkrepljene z atraktivno komunikacijo. Med vsemi generacijami, ki potujejo, bodo digitalne rešitve in dobro personalizacijo pozdravljali generacije A in Z, ki kot ciljna skupina nosijo izjemen potencial. 

 

3. Novi #FOMO postaja #SLOMO

Zaradi večje okoljske ozaveščenosti in izrednega vpliva mlade aktivistke Grete Thunberg v letu 2019, bodo turisti pozorni tudi na izbiro prevoznih sredstev. Zaradi želje po manjši obremenitvi okolja ter tem, da si destinacijo ogledajo na počasnejši način, bo v letu 2020 rastlo zanimanje za potovanja z vlakom, kolesi ali celo peš. Edinstveni način potovanja bo turistom omogočil drugačno izkušnjo ter poglobljeno doživetje na sami destinaciji.

 

4. V ospredje prihajajo mikro potovanja

Bližje domu potuješ, manj obremenjuješ okolje in svoje telo (tukaj se nanašamo predvsem dobro znan jetleg). Krajši mikro izleti v letu 2020 bodo zagotovo postali zelo privlačna alternativna tistim, ki ne želijo na čezoceanska potovanja. Prav tako jim bodo mikro potovanja s pestro ponudbo lahko zadovoljila vse želje in potrebe po avanturi, počitku, zanimivemu doživetju in kulinaričnemu razvajanju. 

 

5. Porast kulinaričnega turizma 

Turisična industrija bo v letu 2020 zagotovo zaznamovana še z enim rastočim trendom - kulinaričnim turizmom. Hrana bo pri določenih ciljnih skupinah predstavljala glavni razlog za odločitev, kam bodo odpotovali na oddih. Avtentična ponudba lokalne hrane, prilagoditev novim dietam (kot na primer veganstvo), zgodbe zgrajene na jedeh, okusi destinacij preko lokalne kulinarike, zelen sheme sestavin in pozitivno sodelovanje ponudnikov ter lokalnega okolja bodo stopila v ospredje še posebej v fazi raziskovanja novih destinacij. 

 

6. Okoljska ozaveščenost v turizmu 

Po številnih okoljskih katastrofah, ki se pojavljajo v zadnjem letu in so dodobra pretresle tudi začetek leta 2020, lahko zagotovo pričakujemo večjo pozornost turistov na lasten doprinos k podnebnim spremembam. Na izbiro potovanj bo v letu 2020 zagotovo najbolj vplivala okoljevarstvena zavest, kar bo od turističnih ponudnikov zahtevalo večjo transparentnost in trajnostne rešitve. Zato se v novem letu od turističnih ponudnikov pričakuje prilagoditev na okoljevarstvene težnje, kot so zero-waste iniciacije, karbonsko nevtralni izdelki, aktivnosti, ki imajo neposredne pozitivne vplive na lokalno okolje in družbo, nove vrste prenočitev (kot na primer veganski hoteli), ekološko kulinariko in drugo.  

 

7. Večje zanimanje za potovanja, ki spreminjajo 

DNA potovanje, pobeg v naravo ali digitalni detox, v letu 2020 bo še vedno velik odstotek ljudi iskalo načine, da na oddihu ob spoznavanju novega okolja doživijo tudi osebno transformacijo. Zato lahko pričakujemo še več zanimanja za Wellness programe, odmike v naravo, programe za sprostitev in ponovno povezovanje s samim s seboj. 

 

8. Rast zanimanja za unikatna prenočišča 

Turisti bodo željni novih načinov bivanja na destinaciji, zato bodo unikatna prenočišča tipa glamping, ki bodo v svoji ponudbi komunicirala trajnostne ideje, zagotovo stopila v ospredje. 

 

9. Digitalna plačilna sredstva

Ob tehnološkemu napredku in digitalizaciji življanja se bo vedno več gostov posluževalo potovanju brez denarja. Bančne kartice, kot so Revolut, N26 ali plačilni sistemi preko aplikacij, kot na primer WeChat, bodo še naprej spreminjale plačilne navade gostov, kar bo od turističnih ponudnikov zahtevalo prilagoditve. 

 

Napoved za turistično industrijo za leto 2020 je zagotovo obetavna, zaradi okoljske in družbene ozaveščenosti samih turistov pa tudi obdana z optimizmom za lepšo prihodnost celotnega planeta. Kar lahko rečemo z zagotovostjo je, da bodo nova dvajesta priča novim načinom potovanj in novim potrebam turistov. Ti bodo  od turistističnih ponudnikov pričakovali odlične tehnološke/digitalne rešitve, personalizirano ponudbo v vseh nakupnih fazah, transparentno in avtentično komunikacijo ter rešitve, ki so v skladu s smernicami trajnostnega turizma. Iskali bodo pristne avtentične stike z destinacijo - preko kulinarike ali preko družbe - ter načine, da na potovanju preobrazijo tudi sebe. Turistična industrija bo vsekakor postavljena pred številne izzive, tako kot vsako leto do sedaj pa smo prepričani, da bodo ti prinesli izjemne in inovativne rešitve. 

 

P.S. Za namenček pa nam je v letu 2020 podarjen tudi en dan več, in tudi to je nekaj, kar šteje! Viri:

https://globalnews.booking.com/bookingcom-predicts-the-top-travel-trends-for-2020/

https://www.cntraveller.com/gallery/travel-trends-2020

https://www.phocuswire.com/Curious-where-social-media-is-going-Travel-industry-leads-the-way

https://www.traveldailynews.com/post/what-was-trending-in-2019-and-what-to-expect-in-2020-in-travel

https://bigseventravel.com/2019/10/2020-travel-trends-the-7-top-things-to-watch-out-for/

https://www.nationalgeographic.com/travel/lists/top-travel-trends-in-2020/

https://www.forbes.com/sites/alexandratalty/2020/12/31/the-four-biggest-travel-trends-for-2020/#a1bf2901ced5

https://content.skyscnr.com/m/2e5f560cce234a5b/original/APAC-Travel-Trends-2020-WEB.pdf?fbclid=IwAR1eChuFgK9VLu5B3djvYZmBqPiBrbWOyjgL0UVMR0jiU9jOPrXZ8PMhSXo

https://www.traveldailynews.com/post/traveling-into-the-new-decade
Iščete dobrega partnerja? Želite sodelovati z nami?

Lanara Consulting d.o.o.

Černigojeva 2,
1000 Ljubljana, Slovenija

Telefon:+386 40 353 065

Email: info@lanaraconsulting.com

Sledite nam